SCRIITORI ÎN RUGĂCIUNE

 

ANDREI CIURUNGA

 

Dorim să facem să se audă, ceva mai deslușit  și mai amplu  și în România de azi poeții aflați în rugăciune dincolo de Prut. Spre deosebire de transilvăneni, poeții basarabeni își rostesc rugăciunele pe „culmile  disperării”, dar și într-o speranță de nestrămutat. Și-o scriu cu lacrimi!

Cuvântul lacrimă și sfințenia rugăciunii e tocmai cuvântul divin, creând om și spirit după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Depășind cu mult versificația facilă pe teme religioase, poeții basarabeni  ajung nu o dată la texte lirice cu valoare testamentară. Luată în ansamblul ei lirica-rugăciune a acestora are putere și astăzi să se opună Babilonului istoric, politic, social și lingvistic înstaurat în urmă cu aproape două veacuri între Nistru și Prut alcătuind o adevărată Psaltire a credinței .

Unul dintre „psalmiștii" cei mai de seamă, din nefericire încă atât de puțin cunoscut la noi, bătut de soartă dar, credem noi, iubit de Dumnezeu prin care harul i s-a pus în cuvânt, este poetul Andrei Ciurunga.          

Ne oprim  pentru a ilustra cele afirmate, la câteva din „rugăciunile" cuprinse în antologia „Poeme cu umbre și grații" (Ed. Sagitarius, Buc.1996), rugăciuni zămislite și rostite cu câteva decenii în urmă în închisorile comuniste prin care a trecut autorul. Martiriul poetului a început în Dobrogea, la canalul Dunăre- Marea Neagră  și tot aici s-a zămislit și cuvioasa , înălțătoarea lui rugăciune, când poetul pășea ca și Iisus în al treizeci și treilea an al vieții sale: _Leat mă știu și eu cu toată Firea Ta, / Leat cu fruntea ce-au pătruns-o spinii / Leat cu mâna care se-nchina / De plângeau pe munte și măslinii(…) / Palmele la fel mi s-au crispat / Când pe lemn m-au sfredelit piroane / Și la fel spre ceruri am strigat: Oh, Elli, Elli, lama sabahtani. /  („Am 33 de ani")  Rugăciunea se rostește nu în nume propriu ci în numele tuturor celor care sunt uniți prin dragoste, prin destin, prin suferință și credință.

Trecându-i în revistă cele douăzeci de volume de versuri editate, începând cu _Melancolie" (apărut la Cahul în 1936) și încheind cu cel apărut pe la șaizeci de ani, în 1966, la București  ( _N-aveți un surâs în plus" ) , observăm că în quasi-totalitatea ei, cariera lirică a lui Andrei Ciurunga este o adevărată via dolorasa , pe parcursul căreia rugăciunea, credința în Dumnezeu și în mântuire s-a potențat mereu în numele poporului român din Basarabia pentru care poetul nu se îndoiește nici o clipă că va veni vremea când : _… va scoate Dumnezeu din sân / Hrisovul vechi, pecetluit cu ceară / Să-l întărească iarăși de stăpân / Pe robul Său Grigore Fără țară."/

Credința în mântuire e prezentă în toate poemele pătimirii sale și rugăciunea sa se rostește mereu în sensul unei purificări sublime care să ne înalțe în divinitate. Mai mult decât în cazul  altor poeți români rugăciunea lui Andrei Ciurunga devine ea însăși  un crez poetic .

În sufletul lui atât de dureros schingiuit, există întotdeauna un loc luminos consacrat iubirii aproapelui, neamurilor toate: „Iar morții care-ți fumegă-n altare / Te-mbracă-n nod însuflețit și greu / Atemporală patrie prin care  / Ne-nvecinăm la nord cu Dumnezeu".

            În rugăciunea lui Andrei Ciuruga  patria e însăși un altar, biserică și casă a lui Dumnezeu,  pentru  poporul  care a zămislit-o  și pentru neamurile toate mărturisitoare întru Dumnezeu.

Poetul devine deseori  profet  și are fericirea împlinirii profețiilor făcute: „Mare fie-Ți Doamne Slava / C-ai trimis cu sfânt temei / Rândunele la Jilava / Și la Gherla porumbei." („Solii tăi").

Rugăciunea poeților acestui neam- are încredințarea poetul- se va face auzită în ceruri:

  „De-i mânia cerului adâncă

   Ori o veste crâncenă de moarte…. 

               Într-un cosmos undeva departe

               Alt Iisus s-a prăbușit grămadă,        

               Doamne fă lumina să se vadă!"

                                                                                                                    

 

                                                                                                                                Prof. Rodica Dorobanțu

 

 

 

                                                                                  Înapoi la prima pagină